Wydarzenia

Wrocławskie piwo dla Śląska!

2018-02-22 11:55:00
Od dziś w wybranych sklepach na terenie Wrocławia dostępne jest oficjalne piwo Śląska Wrocław. Zostało uwarzone w Browarze Prost, rodzinnym wrocławskim zakładzie, którego specjalnością są piwa rzemieślnicze. Trunek uwarzony dla Śląska jest oparty o powojenną recepturę wrocławskiego fulla.
- Śląsk Wrocław chce skupiać wokół siebie wrocławskie i dolnośląskie firmy. To ważne, że nasze oficjalne piwo będzie warzone na miejscu, we Wrocławiu. To produkt wysokiej jakości, przygotowywany przez ludzi, którzy mają Śląsk w sercu – podkreśla Marcin Przychodny, prezes Klubu.
  
Warzenie piwa zaczyna się o świcie, pierwszym etapem jest śrutowanie słodu jęczmiennego. Cały proces rozpoczyna się na warzelni, która jest sercem browaru i znajduje się w centralnym miejscu restauracji mieszczącej się przy ul. Paprotnej we Wrocławiu. Warzenie dla lokalnego klubu to wyjątkowa chwila, zarówno dla browarnika – Ryszarda Pachury, jak i dla piwowarów, którzy już jako mali chłopcy pasjonowali się piłką nożną. 
 
- Będąc na studiach marzyłem o pracy piwowara, ale nie marzyłem, że będę mógł tworzyć piwo dla WKS-u– mówi piwowar Piotr Świerzko. - Cieszę się, że weszliśmy we współpracę z klubem z Wrocławia. Zostaliśmy docenieni jako lokalny, rzemieślniczy Browar – mówi drugi z piwowarów, Bartosz Rutkowski. Po procesie filtracji zaczyna się najważniejszy etap jakim jest warzenie, czyli gotowanie brzeczki z chmielem.  Całość procesu kończy długie leżakowanie piwa w tankach fermentacyjnych. Jako mały rzemieślniczy browar, Prost daje piwu czas, aby wydobyć z niego w pełni smak i niepowtarzalny aromat.
  
Założycielem Browaru jest Ryszard Pachura, wrocławski przedsiębiorca, miłośnik dobrych smaków i klimatycznych miejsc w całej Europie, który szczególnym sentymentem darzy Bawarię. Ryszard Pachura przez wiele lat prowadził firmę handlowo-produkcyjną Pneumat System, której siedziba przy ul. Paprotnej została przekształcona w restaurację oraz warzelnię piwa. Na początku 2015 roku oddany został do użytku nowy obiekt przy ul. Obornickiej, a szef przekazał stery firmy swoim synom Dariuszowi i Tomaszowi. Po przejściu na emeryturę, szef postanowił stworzyć browar. W poszukiwaniu inspiracji przez kilka miesięcy odwiedził rzemieślnicze, rodzinne browary w całej Europie. Zebrane doświadczenia stały się fundamentem Browaru Prost, którego znakomite piwo rzemieślnicze zyskało wielką grupę fanów. Obecnie browar jest rozbudowywany. Zespół browaru tworzy najbliższa rodzina: żona Bożena Pachura i brat żony Artur Sudoł. 
 
- W ofercie stawiam na piwa klasyczne, ponadczasowe, których receptury poznałem podróżując. Od czasu do czasu warzymy nowe smaki, piwa sezonowe oraz serie limitowane, które stanowią dopełnienie oferty  – mówi założyciel Ryszard Pachura.
  

Piwa

 
Pełną listę z siecią dystrybucji oficjalnego piwa Śląska Wrocław można znaleźć TUTAJ. W większości są to sklepy oferujące piwa rzemieślnicze.
 
Podstawowa oferta browaru, oprócz oficjalnego piwa Śląska Wrocław, obejmuje 6 rodzajów trunku:
 
Hefe: Piwo warzone z dodatkiem słodu pszenicznego o charakterystycznym dla tego gatunku goździkowo-bananowym aromacie. Cechuje je łagodna goryczka i orzeźwiający cytrusowy posmak.
 
Full: Tradycyjny lager o jasnej barwie i pełnym smaku z przyjemną goryczką i aromatem chmielowym. 
 
Gold: Piwo ciemniejsze, o kolorze ciemnego złota. Stylem przypominające piwo marcowe. Wyczuwalna jest duża słodowość pochodząca od słodu monachijskiego i wiedeńskiego, która bardzo dobrze komponuje się z lekką goryczką. 
 
Ahop: Lekki lager z nutami cytrusowymi pochodzącymi z chmielenia na zimno amerykańskimi chmielami. Piwo o mocniejszej goryczce i ciemniejszej barwie. 
 
Ared: Piwo o mocnej bursztynowej, a nawet rubinowej, barwie z gęstą długo utrzymująca się pianą. W smaku mocno wyczuwalna jest słodowość piwa, pochodząca od kilku rodzajów słodów, użytych w procesie zacierania. 
 
Pils: Klasyczne lekkie piwo z wyrazistą goryczką, o aromacie kwiatowo-ziołowym, pochodzącym od szlachetnych niemieckich gatunków chmielu. Do fermentacji użyto klasycznego niemieckiego szczepu drożdży, który nadaje piwu delikatnie owocowe i estrowe nuty w aromacie. 
 
Oferta rozszerzana jest o piwa sezonowe i edycje limitowane. 

 
Autor: Biuro Prasowe

Zobacz również