Wydarzenia

Dobra dieta podstawą sukcesu

2010-02-03 16:52:36
Jak należy się odżywiać, by być jeszcze lepszym piłkarzem – tak w skrócie można określić temat spotkania, w jakim dzisiejszego popołudnia uczestniczyli zawodnicy Śląska.
Z piłkarzami WKS-u spotkała się prof. dr hab. Małgorzata Słowińska-Lisowska z Zakładu Medycyny Sportu i Żywienia wrocławskiej Akademii Wychowania Fizycznego. Podczas godzinnego wykładu tłumaczyła zawodnikom, w jaki sposób należy się odżywiać i nawadniać, by ich organizmy jeszcze lepiej reagowały na treningowe i meczowe obciążenia.

Wielu zawodników z zaskoczeniem przyjęło niektóre słowa pani profesor.

– Od zawsze słyszy się, że należy jeść ryby, bo nie ma nic zdrowszego. Okazuje się jednak, że niektóre gatunki nie są dobre dla wyczynowych sportowców, na przykład śledzie czy węgorze – komentował Łukasz Madej, któremu wykład tak bardzo przypadł do gustu, że jeszcze długo po jego zakończeniu dyskutował z drugim trenerem Pawłem Barylskim o szczegółach zalecanej diety.

– To był pierwszy taki wykład, ale na pewno nie ostatni. Niebawem będziemy chcieli znów się spotkać i porozmawiać o białkach. Każdy zawodnik dostał dzisiaj rozpiskę z zalecanymi i zabronionymi produktami, którą ma sobie powiesić na lodówce i się jej trzymać. Docelowo dążymy jednak do tego, żeby zindywidualizować dietę dla wszystkich naszych piłkarzy. Każdy organizm jest przecież inny i to, co dla jednego jest dobre, drugiemu wcale nie musi służyć – powiedział Paweł Barylski.
Wiadomości Wrocław Pogoda Wrocław Rozkład jazdy MPK Wrocław