Wydarzenia

Kobe, 27.05.2016

2016-05-27 12:00:00
Kobe, 27.05.2016

Cześć Wam!

Odkąd wróciłem do Japonii, upłynął już prawie tydzień… W Japonii mamy obecnie sezon ,,soczystej zieleni’’ (Autorowi postu chodzi o kolor młodych roślin i liści na drzewach). Pod dłuższej nieobecności, szwendam się po Kobe i czuję się bardzo komfortowo. Mamy tu ładną pogodę, ale… W tym roku, jak na ten sezon, temperatura bywa czasem dość wysoka – w niektóre dnie dochodzi nawet do 30°C... Gorąco!!! :-D Jak dla mnie – osoby, która źle znosi wysokie temperatury - polski klimat jest znacznie bardziej komfortowy.
Odkąd wróciłem do Japonii, (tak, wiem – znów o jedzeniu :-D) codziennie degustuję się japońskim jedzeniem: Unagi (węgorz), Yakiniku (grillowane mięso), Washoku (tradycyjna kuchnia japońska), etc. Polskie potrawy oczywiście są smaczne, niemniej jednak, kiedy jem japońskie, mogę degustować się wieloma delikatnymi smakami, odmiennymi od polskich. Jeśli wybieracie się do Japonii, na pewno powinniście spróbować delikatnych w smaku, japońskich potraw.

***

5月27日 神戸

みなさん、こんにちは。

日本に帰ってきて約1週間経ちました。日本は今、新緑が素晴らしい季節です。
久しぶりに神戸の街をブラブラ~ 晴れた日が続いていて気持ちいいです。
が...今年はすでに気温がかなり上がっていて、30度を超える日がちらほら…
暑い!!!(笑)暑さが苦手な僕にはポーランドの気候が合ってるのかなと感じます。

日 本に帰ってきてからは、(また食べ物の話になっていますが(笑)) 日本食を堪能しています。鰻、焼き肉、和食etc. ポーランド料理も美味しいのですが、日本食はいろんな繊細な味を味わえてまた違った美味しさがあるなと感じます。日本に来た時は、是非繊細な日本の料理を 食べてみて下さい。


Fot. Ryota Morioka



Fot. Ryota Morioka



Fot. Ryota Morioka

Zobacz również

Wiadomości Wrocław Pogoda Wrocław Rozkład jazdy MPK Wrocław